Canberra

Periode 28 februari - 5 maart 2001

 

28 februari

Net in Canberra aangekomen. Is dit nou de hoofdstad van Australie?? Ik had toch een andere stad verwacht - skyline, drukte, hectiek. Niets van dat alles. Het is hier heel rustig, vredig en groen. Erg groen zelfs. Toen de bus over de mountains kwam, zag ik Canberra niet eens. Er is alleen maar "laagbouw" - hoger dan 5 verdiepingen heb ik hier nog niet gezien. Er is alleen maar groen - heel veel groen, heel veel bomen verstoppen de gebouwen. Het lijkt net een 'openlucht bos'. Niet dat deze term bestaat, maar vind ik wel perfect bij deze stad passen.

 

Het hostel is groot en 'anoniem'. Geef mij maar de kleine, gezellige, vriendelijke hostels uit de Black&White flyer, zoals de Yellow Sub (surprise!) en Kangaroo Bakpak.

 

Zaterdag 3 maart

Vandaag is in Canberra het MultiCultural Festival begonnen en duurt twee weken. Het hostel is in het midden van het centrum, dus 't feest was voor de deur. De opening is een multi culturele markt - een groot vreetfestijn van buitenlandse gerechten. De NL'ers vertegenwoordigen de 'Dutch Pancakes - poffertjes'. De hele dag stond er een rij van gemiddeld 25 wachtenden, tot 11 uur 's avonds. Terwijl alle andere kraampjes al uren gesloten waren!

 

Natuurlijk liepen er ook mensen in typische Dutch kledij - de typische Staphorst kledij. Hun volksdans heb ik helaas gemist.

 

's Middags zijn we naar de National Capital Exibition geweest - ik wil nu ik hier ben toch wat weten over de hoofdstad. In 1901 is na een vote besloten alle staten tot 1 federation te maken. Toen moest besloten worden wat en waar de hoofdstad moest komen. Niet in Sydney - dat zou Melbourne niet toestaan. En niet in Melbourne - dat zou Sydney niet toestaan. Niet te ver van beide steden af. Orange? Cooma? Het werd Kamberra (aborigional name). Meneer Burley Griffin won in 1911 het ontwerp voor Canberra en de stad kon vanuit het niets (voorheen een koeistal en een huisje) gebouwd worden.

 

Toen we binnenkwamen, werd ons een plattegrond aangeboden. Een een Canberra newspaper. Een dik boekwerk met kortingsbonnen. Alles voor free! Evenals de entree.

 

's Avonds was er vuurwerk de rivier ter ere van de opening van het Multi Culturele Festival. Als Australier zou ik zeggen "not too bad", but I'm not, dus ik zeg "it was very impressive". Ik was er erg van onder de indruk!

Zondag 4 maart

Vandaag was het tijd voor de War Memorial. Toegang free. Persoonlijke rondleiding ook. Mevrouwtje draafde een beetje door en na 2,5u hebben we vriendelijk bedankt. Toch was het interessant om een gids te hebben in plaats van er op jezelf doorheen te struinen.

 

Rechts: uitzicht vanaf War Memorial op Anzac Parade, daarna de rivier, het oude Parliament House en tenslotte het Nieuwe Parliament House.

Morgen is het tijd voor het oude en het nieuwe Parliament House.

 

Email is hier belachelijk duur. Ik heb nu een uur free in de Civic Library, maar dat heb ik vier dagen van te voren moeten boeken! Er zijn in heel Canberra maar vier plaatsen om te internetten en dat voor 10$ per uur! Ter vergelijking: normaal is het ca 4$ per uur.

Maandag 5 maart 2001

Vandaag was het beurt aan het nieuwe Parliament House. Het gebouw is erg groot - heeft 3.000 werknemers, 4.000 kamers, 17.000 bezoekers per dag. De materialen zijn 'natuurlijk' en in de kleuren van Australie - veel hout, pasteltinten en gras op het dak en de zijkanten van het gebouw.

Om twee uur begon de vragenzitting (opzet zoals het Parliament House in Britain, of het Lagerhuis (vara)...) - Ministers die aan de tand gevoeld worden over hun bezigheden.

 

Foto rechts: Uitzicht vanaf de andere kant: Nieuwe Parliament House.

Eerst oude Parliament House, dan rivier, Anzac Parade, War Memoiral en tenslotte Mount Ainslie

De eerste vragen waren voor de minister over het foot-and-mouth disease. Ik weet niet of het een hot item is in Nederland, maar hier in Australie maakt het Parliament zich er wel druk over. Dit in verband met de connecties met Britain, de vele Britse visitors die het mee kunnen nemen.

Daarna was het de beurt aan de Treasurer, Minister van Financien over de GST. A hot item as well. Vorig jaar juli is namelijk de GST (tax) ingevoerd (veel ergernis onder de backpackers) en 'men' is hier niet erg tevreden over. De Minister was erg geirriteerd en stond te schreeuwen om zichzelf duidelijk te maken - een hoog amusementsgehalte!

Nieuwe Parliament House

Gras op de zijkanten en op het dak van het gebouw.

Top of the Parliament House