Nabeschouwing

Dinsdag 24 juli 2001:

 

HET EINDE VAN M'N AUSTRALIE AVONTUREN

Na 11 maanden en twee weken in Australie gewoond, gewerkt en gereisd te hebben, is het tijd om naar huis te gaan. 

En niet omdat ik wil, maar omdat m'n visa en vliegticket in 2 weken verloopt. Ik moet het land verlaten, tenzij ik illegaal blijf, which means dat als ik 'gepakt' word, de eerste drie jaar het land niet meer in kom. Dit risico vind ik te groot voor het geval er thuis iets gebeurt en ik onverwachts naar huis moet. 

Wel kan ik terug komen op een holiday visa voor drie maanden en deze verlengen met drie maanden per keer tot ik weer een jaar in het land ben en dan moet ik Oz weer verlaten. Ook de Ozzies vinden dit onredelijk, want de Ozzies zelf zijn te beroerd om de "shitty jobs" te doen die met (gepaste) enthousiasme door de backpackers gedaan worden (zoals fruitpicking, cleaning, rubbish picking, landscaping) (dit is geciteerde tekst door een aantal Ozzies uitgesproken).

Anyway, gelukkig heb ik afgelopen weken in de Yellow Sub voldoende kunnen sparen om flink geld te spenden in Thailand. Een hutje op het strand, elke avond uit eten en veel nieuwe kleding kopen! (ja, ik weet wat de eisen van de douane zijn..)

 

Nabeschouwingen

Wat de reis persoonlijk met mij gedaan heeft, houd ik liever voor mezelf. Wel kan ik een aantal opvallendheden omschrijven. Dingen die mij opgevallen zijn. 

Eén daarvan is het 'smoke gebruik'. In NL ken ik niemand in mijn omgeveing die 'rookt' (hiermee wordt dus niet een gewone sigaret bedoeld, maar pot, een joint). Hier ben ik een uitzondering, heel veel backpackers 'roken' of hebben 'gerookt'. Ik denk dat de oorzaak hiervan is, dat 'roken' hier illegaal is en dus spannend. Iedereen gaat uit z'n dak over Byron Bay en Nimbin (de hippie plaatsen waar volop in het openbaar gerookt wordt). Ik denk dat het in NL minder spannend en/of stoer is om te roken omdat het legaal is.

 

Ouders, let op: alle kinderen komen terug met tattoos en/of piercings. Ik heb hier nog nooit zoveel (verborgen) tattoos en piercings gezien. Zelf denk ik dat het te maken heeft met het loskomen van/afzetten tegen thuis, NL.

 

Een ander gevaar voor backpackers, en zeker voor de jonge backpackers (18+) die vers van pappa en mamma komen, er heerst hier een aardig hoog alcohol gebruik. Zeker voor de jonge backpackers die nog niet op zichzelf gewoond en/of gestudeerd hebben, zijn bezig met het verkennen van hun alcoholgrenzen. Ik veroordeel niemand hoor, ik constateer alleen. Iedereen z'n eigen grenzen en ervaringen. Dat is voor een ieder persoonlijk.

 

Voor de NLse backpackers is het niet moeilijk om werk te vinden in Oz. De NLer staat bekend als "doet z'n werk graag, goed en snel (effectief!) en is goodlooking". Vaak worden NLers alleen om het accent en uiterlijk aangenomen en de verkopen lopen stukken beter. De NLer staat bekend als 'vriendelijk' maar ook als 'arrogant' (vooral de jongens..)

 

Oz is een heerlijk land om te leven, het weer is altijd mooi (ten opzichte van NL) en de sfeer is relaxed. Geen stress, no worries at all. De Ozzie is ineffectief, maar dat maakt niet uit, "no worries mate! Morgen is er weer een dag" 

Ik ben vreselijk onder de indruk van de sunsets in Oz. Komt het omdat het in NL altijd bewolkt is? Of zijn we met z'n allen te druk om omhoog te kijken en tijd te nemen om te genieten? Of staan er teveel hoge gebouwen die het uitzicht belemmeren? Het zien van een sunset geeft me een enorm gelukkig gevoel - ver weg van NL waar iedereen bezig is en hier, je hoeft niets. Je werkt wat voor je food en accommodation en heb je geen zin om te werken, dan werk je toch niet? No worries mate... ****

 

Motivatie

Ik ben van het land gaan houden, terwijl ik in eerste instante niet voor Oz naar Oz ben gekomen. Ik ben met zeven persoonlijke redenen gekomen en niet 1 daarvan was 'graag Oz willen zien'. 

Van een vriendin had ik gehoord over Fraser Island en ik had mooie foto's gezien van de 12 apostles, dus deze twee stonden op m'n Oz-lijstje. De rest interesseerde me (toen) niet. 

De eerste periode ben ik ook niet zo onder de indruk geweest. Pas vanaf Melbourne naar Perth ben ik Oz met hele andere ogen gaan bekijken, bewonderen en waarderen. 

De Outback en de Westkust heeft m'n visie veranderd. Misschien kan ik zelfs zeggen dat het m'n visie op het leven veranderd heeft. Ik kijk anders tegen het leven (in NL) aan. 

Ik krijg erg veel vragen van aankomende Oz-reizigers over wat ik vind dat zij absoluut moeten zien. En deze vraag is niet makkelijk te beantwoorden! Afhankelijk van budget en wensen. Het is de belevenis, het gevoel dat je op dat moment hebt, de mensen die je ontmoet. Dat maakt Oz! Aan de Oostkust tussen Sydney en Cairns is er Byron Bay (het hippie dorpje), Surfers Paradise (Benidorm), Brisbane, Fraser Island, Whitsundays en Cairns (Malgrat de Mar). Het is erg touristic en westers, weinig anders dan thuis, Europa. 

Melbourne vind ik een leuke stad, goede sfeer. Great Ocean Road - erg mooi. Maar dan - de Outback.. van Melbourne 'omhoog' naar Darwin. De Westkust - niet te beschrijven, je moet er geweest zijn. Beide (Outback en Westkust) moet je vooral met de auto doen en overal kamperen en met locals spreken. Dat maakt Oz.