voorbereiding voor een backpacker

Visum

Natuurlijk kun je ook zonder organisatie vertrekken. Het belangrijkste wat je moet regelen is je visum. (Holiday visum) Deze is zes maanden geldig. 

Wanneer je een jaar wilt blijven en wilt werken, vraag je een working holiday visum aan.

Een visum aanvragen doe je bij de Australische Ambassade in Den Haag, Carnegielaan 4. 

Je moet voor 9.45 uur je aanvraag ingediend hebben en na 11.30 uur kun je je paspoort weer ophalen.

Je moet het volgende meenemen:

  • geldig paspoort
  • 2 pasfoto's
  • gezondheidsverklaring van je huisarts
  •  bankafschrift van jezelf (en niet van je ouders!) waarop staat dat je fl. 7000,- bezit (natuurlijk kun je dit bedrag even lenen van bijv. je ouders)
  • bedrag aan contanten voor de visumaanvraag (ik meen fl. 225,-, maar dat weet ik niet meer)
  • aanvraagformulier (kun je van te voren telefonisch aanvragen - dit scheelt veel tijd, want het is een pakketje van ca. 10 pagina's met vragen)
  • vluchtgegevens

Nu heb ik m'n visum anderhalf jaar geleden aangevraagd en ik kan dus gegevens vergeten zijn of ze zijn veranderd, dus controleer het eerst zelf even voordat je een dagtrip naar Den Haag maakt!

 

De eerste dagen in Sydney

 

Aankomst

Als je door de douane bent gekomen (neem GEEN eten mee, de controle is streng!! Drop wordt getollereerd (geef dit wel aan bij de douane - goods to declare), maar mueslibars, appels enz. moet je weggooien of een boete betalen) kun je met de trein naar de City, Central Station (10$ one way). Er zullen ook vast wel shuttle bussen gaan.

Je kunt naar Glebe Village Backpackers gaan, daar vind je heel veel nieuw aangekomen backpackers. Het is op loopafstand van het centrum (20 - 30 minuten lopen vind ik loopafstand. Een buskaartje (one way) kost je 2.40$)

Ook Kangaroo Bakpak in Surrey Hills ligt op loopafstand van het centrum en 10 minuten met de bus naar Coogi Beach. Het is een klein, gezellig hostel met een keuken, tuin en huiskamer zoals "thuis".

 

Bankrekening:

Een bankrekening kun je met je werkvisum openen bij Common Wealth bank.

 

Tax file number:

Vergeet niet naar het tax office te gaan om je tax file no aan te vragen, zodat je ook echt kunt gaan werken. Bij de aanvraag krijg je een tijdelijk nummer mee en na ca. 1 maand je officiele nummer.

 

Medicare:

Bij deze organisatie kun je met je paspoort/werkvisum een Medicare Health Card aanvragen. Met deze kaart krijg je het grootste gedeelte (ca. 90%) van gemaakte dokterskosten terug. (sluit wel in NL ook een ziektekostenverzekering af, indien je bijvoorbeeld naar huis gevlogen zou moeten worden).

 

Vraagje:

Ga je binnenkort ook naar Australie en vond je het nuttig dit soort informatie te lezen, mail me dan eens. Ik zal dan binnenkort meer van dit soort feitelijke informatie op het internet zetten.